'Oom Paul' als aanwinst

27 januari 2014

'Oom Paul' als aanwinst

Een zogenaamde Oom Paul in rustieke uitvoering is de eerste aanwinst in 2014. Een gift van een Amerikaanse ex-roker ter completering van onze verzameling. Oom Paul is de aanduiding voor een pijp met een ruime cilindrische ketel en een oplopende steel, die nagenoeg loodrecht langs de pijpenkop omhoog gaat, met een sterke buiging bij het mondstuk. Dit pijpmodel werd populair in de tijd van Paul Krüger, de president van Zuid-Afrika zo rond 1900.

Vrij onverwacht gaat het niet om een tabakspijp van bruyère, maar om een pijp van block meerschuim. Voor de tijd van ontstaan, eind jaren 1970, is dit een modieuze pijp. Ten eerste is de afwerking ongebruikelijk met het geruwde oppervlak dat aan rustiek hout doet denken. De zwarte kleur is zo mogelijk nog overwachter en maakt dat de pijp zelfs niet meer als meerschuim te herkennen is. Tenslotte is het acryl roer met zijn paarlemoerachtige reflectie een modisch element. Dankzij deze drie kenmerken is deze pijp een welkome aanvulling van onze meerschuimcollectie. Het voorwerp kreeg collectienummer APM 21.925 mee.

Overigens, mocht u nog tabakspijpen ergens in een laatje of op zolder hebben liggen, kom er eens mee langs. Het zou een aanvulling voor onze verzameling kunnen zijn! Uit de afgelopen eeuw zijn prachtige voorbeelden in onze rijke collectie vertegenwoordigd, maar wie weet wat u nog kunt toevoegen.



Nieuwsarchief