Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
home > museum > verzamelaars en hun passie

Omnivoren en specialisten

De pijp als gebruiksartikel

Iedere toegewijde pijproker heeft wel een rekje van acht tot twaalf pijpen, sommige zelfs beduidend meer dan ze kunnen roken. Dan spreken we van een verzameling en als de pijpen de roker zeer dierbaar zijn, wordt zelfs het woord collectie gehanteerd. Aanleiding tot zo'n verzameling is een goed ontwikkeld esthetisch gevoel een mooi ding in je hand te kunnen houden en van de rookkwaliteit te kunnen genieten. Daarnaast is ook het roken van uiteenlopende tabaksmelanges een reden tot een groter aantal pijpen. Veel verzamelingen komen tot stand door van elke reis of stedenbezoek een pijp als herinnering mee terug te brengen. Anderen laten zich verleiden door het steeds wisselende assortiment van de bevriende tabakswinkelier of oriënteren zich op de verschillende makers en kiezen daaruit naar eigen smaak.

Bij rokers die meer dan een paar pijpen bezitten gaat het vaak om een groter gevoel voor esthetiek en een serieuze belangstelling voor de pijp als object meer dan louter om uit te roken. Iedere generatie kent deze lieden die meer pijpen bezitten dan strikt nodig is al zijn uit het verleden nauwelijks enige van dergelijke verzamelingen bewaard. Bij overlijden van de roker worden de pijpen uitgedeeld aan vrienden en familie maar vaker nog zonder pardon weggegooid.

Kenmerken die een willekeurige groep gebruikspijpen tot een collectie verheffen zijn dat zij zorgvuldig gebruikt worden en van excellent onderhoud getuigen. Verder moet zo'n groep ruim boven de gemiddelde kwaliteit en prijs liggen. Exclusiviteit wordt ook ingebracht doordat de variatie ruim is en bijvoorbeeld omdat ook pijpen van kleine makers werden gekocht. Dat maakt dat zo'n verzameling in de loop van de jaren een prachtig tijdsbeeld geeft van de ontwikkeling van het pijpmodel vanuit het gezichtspunt en smaakgevoel van één roker. Voor een museum is de ensemblewaarde van toegevoegd belang: wat was in een begrensde periode op de markt en paste in het smaakbeeld van een bepaalde roker.

Zo'n roker-verzamelaar is de in Amsterdam levende Engelsman Angus Mackenzie, die aan het begin van deze eeuw met het pijproken startte. Al gauw oriënteerde hij zich breder op de markt dan de gemiddelde roker en schafte zich pijpen van diverse pluimage aan. Zo werd een bijzondere verzameling gebruikspijpen opgebouwd waarin kwaliteit en mode van de eenentwintigste eeuw besloten liggen. Met het geleidelijk veranderen van zijn rookgewoonte raakten enige pijpen buiten gebruik. Die werden aan het Pijpenkabinet, nu het Amsterdam Pipe Museum, geschonken ter aanvulling van de collectie moderne pijpen. Voor het Amsterdamse museum een bijzondere kans om de collectie up-to-date te houden. Er is alle reden een museumcollectie door te laten lopen tot de tegenwoordige tijd toe en het is verstandiger die objecten nu in fraaie staat toe te voegen dan later te pogen deze alsnog te vinden.

De schenking bevatte pijpen van uiteenlopende aard, die alle behoren tot het rookgerei waar de gemiddelde Hollander vooral van droomt. Wat de Denen betreft waren er pijpen van Poul Winslow en Erik Nörding bij en een prachtige flame grain van Kai Nielsen. De meest bijzondere Deen is een product van Peter Jeppesen, die nog niet in onze collectie aanwezig was. De Italiaanse designlijn was vertegenwoordigd met Caminetto zowel gerustificeerd als in gladde straight grain versie. Minder bekend is een pijp gemerkt met L'ANATRA DALLE UOVA D'ORO. Een beetje buiten de exclusieve smaak van Mackenzie valt de Porsche in de meest luxe versie, overigens een pijp die in geen collectie mag ontbreken.

1

Afbeeldingen 1 / 7

Luxe Caminetto met zilverband
Bruyère bijgenaamd het vrouwenbeen
Een straight grain van Kai Nielsen
De luxe Ashton met origineel doosje
Poul Winslow in zwarte afwerking
De naturelversie van de Porschepijp
Nording pijp in cunsumentverpakking

Collectie
Amsterdam Pipe Museum

Rookpijpen uit de verzameling van Angus Mackenzie