Museum number:

APM 20.524

Subcollection:

ethnographic pipes

Title:

Tobacco pipe with duck

Keyword:

duck

Description:

Tobacco pipe made of stone with figural bowl and stem, without heel marking. The pipe a duck swimming away from the smoker, the pipe bowl behind the head of the animal, the stem under the wings on the bird, a leg with flippers along the base, the stem end is the tail. The eyes hollowed out for inlay.

Date:

Period 1000 - 1300


Dimensions:

GeneralHeight4.88 in (12.4 cm)
Width2.17 in (5.5 cm)
Length7.68 in (19.5 cm)
BowlHeight3.74 in (9.5 cm)
Width2.76 in (7 cm)
StemLength4.33 in (11 cm)
Characteristics
Pipe type stub stemmed pipe
Pipe shape figural
Materialsteatite (stone)
Techniquecut
Colourdark green
Traces of use gerookt
Production
ContinentNorth America
CountryUnited States
EthnicityMississippi cultuur
Acquisition
Year 2011
Provenance Groningen, Niemeyer Tabaksmuseum, 1967-2011, nr DD029
Burlington, Wisconsin, collectie E.K. Petrie, 1943-1967, aankoopprijs $ 1.000,-
Comments
Volgens aantekeningbriefje in de steel van de pijp Adena cultuur.
De ogen vroeger waarschijnlijk met contrasterende steen ingevuld. Brongers vermeldt c. 1980: Mississippi cultuur, c. 1000 met een waarde van Dfl. 4000.
Literature
Georg Alfred Brongers, Van Gouwenaar tot bruyère pijp. Amerongen, 1978. P 2. Dit exemplaar. Bijschrift: Pijp in de vorm van een zwemmende eend. Dit kolossale type pijp behoorde als regel aan een opperhoofd of een medicijnman. Noord-Amerika, Mississippicultuur, c. 1000.
Don Duco, Hoogtepunten uit het Amsterdam Pipe Museum. Amsterdam, 2020. hoofdstuk: Mississippi eend. Dit exemplaar.
Exhibition
Groningen, Niemeyer Tabaksmuseum, 1978-2010, zolder.
Zug (Zwitserland), tentoonstelling "Das Niemeyer Tabak Museum", 30 augustus 1994 - 3 november 1994.
Amsterdam, Pijpenkabinet, tentoonstelling "Roken bij de Amerikaanse Indianen, voorhistorische pijpen uit de Niemeyer collectie", 1 augustus - 14 september 2011.
Amsterdam, Pijpenkabinet, permanente presentatie, zaal, vitrine 1, v.a. 2011.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email