Museum number:

APM 19.539

Subcollection:

meerschaum pipes

Title:

tobacco pipe

Keyword:

shepherd and two cows, "CHACUN A SON GOUT" (everyone has their taste)

Description:

Tabakspijp van meerschuim met hoge cilindrische Hongaar ketel, vlakke lensvormige onderzijde en oplopende steel met manchet. Ketel voorzijde handgesneden landschap aan weerszijden door bomen begrensd waarin links een zittende herder op een fluit spelend, centraal een naar rechts gekeerd hondje, rechts twee koeien, de ene likt het achterste van de ander, langs de onderrand "CHACUN A SON GOUT". Manchet intaglio "VEGIATO" en meesterteken. Oorspronkelijke montage met zilveren klepdeksel met trommelvorm waarin staande luchtsleuven en rechthoekige sluitveer, eenvoudige manchetring met glad borgoogje. Deksel inwendig etiket met handgeschreven collectienummer "26".

Date:

Year 1844


Dimensions:

BowlHeight4.41 in (11.2 cm)
Width1.57 in (4 cm)
StemLength2.17 in (5.5 cm)
Characteristics
Pipe type stub stemmed pipe
Pipe shape cylindrical
Materialmeerschaum (block) (stone)
Techniquecarved
Colourivory white
Other materialssilver (metal)
Finish gemonteerd
Traces of use gerookt
Production
ContinentEurope
Region internationalCentral Europe
CountryAustria
Region nationalVienna (province)
TownVienna
MakerJoseph Vegiato
Mark "VEGIATO" (intaglio, manchet)
monogrammerk EDK (intaglio, manchet)
gehaltemerk + jaarcijfer 1844 (ingeslagen, dekselring)
meesterteken (ingeslagen, dekselring)
Acquisition
Year 2008
Provenance Amsterdam, veilinghuis Sotheby's, lot 64
Wittelsbach, kroonprins Rupprecht van Beieren (1869-1955) en erven, 2008
Comments
Opmerkelijk aan deze Oostenrijkse pijp is het Franstalige onderschrift; gezien de herkomst vond de verkoop toch in Duitsland plaats.
In het Blaskovich museum pijp met eenzelfde voorstelling (In: Edit Haider en Anna Ridovics, Pipagyujtemeny a tapioszelei Blaskovich Muzeumban, 2005, p 134, afb 140.)
Literature
Don Duco, Fabels en feiten over de meerschuim pijp. Amsterdam, 2009. afb 126. Dit exemplaar (signatuur).

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email